Още по темата

Една от критиките към видео игрите е, че мотивират продължителното заседяване на младите. Мобилната игра Pokemon Go стана най-популярната досега, като нейна характерна особеност е, че играчите трябва да вървят доста пеша, ако искат да постигнат добри резултати и да съберат всички покемони. Затова имаше очаквания сред някои анализатори, че Pokemon Go може да запали поне някои играчи по спортуването. Това обаче не се случи, съобщава онлайн изданието Engadget.

Pokemon Go се опитва да спаси популярността си

Международен екип от учени на няколко университета е провел проучване, което да провери именно дали игри като Pokemon Go могат да увеличат физическата активност на хората на възраст между 18 г. и 35 г. В проучването са участвали малко над 1100 души от САЩ, като всички използват iPhone 6 и са в споменатата възрастова група.

Жена съди "Покемон гоу" за вмешателство в личния ѝ живот

Първоначално Pokemon Go действително е увеличил физическата активност на участниците. Те са правели средно по 1000 крачки повече дневно спрямо месеца преди да изтеглят играта. Това е равно на около 11 минути повече ходене всеки ден.

Покемони вкараха играчи в истински минни полета

Проучването показва, че критерии като пол, възраст, раса, тегло, местоположение и дори пригодност на мястото за пешеходци не са от значение за активността. За сметка на това обаче, физическата активност на играчите през следващите пет седмици постепенно започва да намалява. На шестата седмица след инсталирането на играта, играчите вече напълно са се върнали към старите си активности. Така ползите от увеличената физическа активност са минимални, а самата игра не успява да мотивира играчите да продължат да ходят повече.

Според учените това все пак е добър резултат. Пред в. "Гардиън" те коментират, че игрите с добавена реалност като Pokemon Go имат потенциал да бъдат полезни за здравето. Този тип игри дават още една причина да се излиза навън и хората да се социализират очи в очи. Според специалистите игрите може да се разработят така, че не само да мотивират физическата активност, но и да подпомагат психическото здраве и социалните контакти на хората.

СПОРТ Gong.bg