Бившият ръководител на технологичния гигант „Интел” (Intel) и една от значимите фигури в прогреса на персоналните компютри - Анди Гроув, почина на 79-годишна възраст.

От компанията не дават детайли относно причината за кончината на Гроув, но е известно, че той от години се бори с болестта Паркинсон.

Гроув, чието рождено име е Андрас Истван Гроф, се присъединява към „Интел” в деня на нейното основаване през 1968 г. Президент е на компанията от 1979 г. и изпълнителен директор от 1987 г. От 1997 до 2005 г. е председател на борда на директорите.

От компанията припомнят факта, че ръководството на Гроув е една от основните причини за промяна на фокуса на компанията от разработване на чипове памет към такова на микропроцесори.

В края на 70-те той се договаря с Ай Би Ем (IBM) фирмата да използва единствено процесори на "Интел" в новите си персонални компютри, които заедно с тези на "Епъл" (Apple) водят до началото на масовото дигитализиране на ежедневието.

По времето на Гроув „Интел” разработва процесорите „386” и първите „Пентиум” (Pentium) – два от основните „двигатели” на ерата на персоналните компютри.

Под ръководството му годишните приходи на компанията нарастват от 1,9 милиарда до над 26 милиарда, отчитат още от „Интел”.

„Анди направи невъзможното възможно, вдъхнови поколения технолози, предприемачи и бизнес лидери”, пише сегашния ръководител на „Интел” Брайън Кржанич.

„Анди Гроув е един от гигантите в технологичния свят. Той обичаше нашата страна и олицетворяваше най-доброто от Америка. Почивай в мир”, напиша от своя страна сегашният шеф на „Епъл” Тим Куук.

Гроув, роден в еврейско семейство в Унгария през 1936г., емигрира в САЩ през 1956 година, като преди това преживява Холокоста и революцията от същата година. След като емигрира завършва техническо образование в САЩ и част от революцията на микрокомпютрите от самия й зародиш.

В последствие фокуса в работата му се измества към бизнес управлението. Книгата му от 1999 година „Само параноиците оцеляват” е настолно четиво в мениджърския свят.

Гроув е надживян от съпругата си Ева, за която е женен от 58 години. Двамата имат две дъщери и осем внуци.