Още по темата

И тази година Световният мобилен конгрес в Барселона зададе посоката на развитие на мобилните технологии. Интересното този път е, че освен новите разработки, някои стари имена също се завръщат с нови амбиции, съобщава онлайн изданието CNET.

Конгресът привлече внимание с множество новини. Една от тях е завръщането на Nokia 3310 на пазара. Популярният модел е съвсем семпъл и леко осъвременен с цветен дисплей. По функции обаче не е особено по-различен от оригинала, но пък ще бъде много евтин. Заедно с него Nokia се завръща на пазара на мобилни телефони и с моделите Nokia 6, Nokia 5 и Nokia 3, които ще се възползват от по-модерните технологии.

Легендата се завръща - Nokia 3310

Друго старо име е BlackBerry. Компанията, която сякаш се отказва от смартфоните всяка година и след това се завръща, отново има нов модел. Той е KeyOne, който ще използва Android, има класическа хардуерна клавиатура и част от популярните приложения на BlackBerry.

Юбилейният iPhone ще бъде значително по-скъп

Lenovo също изпитва носталгия. Компанията запази бранда Moto с два нови модела, а дори обяви планове да възроди и бранда Motorola. Ако завръщането към популярните имена се хареса на хората, силно вероятно е да очакваме още класически имена да се опитат да се възползват от инерцията.

Samsung пък реши да отложи дебюта на новия си флагман по време на конгреса. Вместо това компанията насочи вниманието към други свои продукти, най-вече таблети и хибридни лаптопи. Желанието ѝ е да се опита да възроди двата сегмента, които имат доста потенциал, но така и не успяха да спечелят потребителите.

Samsung предлага 10 пъти повече телефони от Apple

Все пак, смартфони не липсваха. LG показа своя нов флагман G6, а Huawei и Sony се включиха при смартфоните от висок клас с P10 и Xperia XA1, всеки с по две модификации. Обща тенденция при тях е т.нар. "безрамкови дисплеи". Смартфоните се опитват да намалят максимално рамките около екраните или да ги скрият чрез извиване на дисплея около ръбовете на корпуса.

LG пробва да победи iPhone с нов телефон и технологии

Друга тенденция е 5G. Макар 4G LTE мрежите още да се развиват и далеч да не са достигнали всички потребители, индустрията активно работи по техния наследник. Мобилните мрежи от пето поколение ще са от особено значение за развитието на технологичния бранш занапред. Те ще имат много по-голям капацитет и ще са много по-бързи, което е от особено значение при навлизането на технологии като самоуправляващи се автомобили, виртуална реалност и Интернет на нещата. Целта е през 2019 г. стандартите да са уговорени и приети и да може да се премине към изграждане на мрежите.

Apple разработва услуги с добавена реалност за iPhone

Говорейки за виртуалната реалност, тя също е сред водещите тенденции. Но този път фокусът попада не върху устройствата, а върху софтуера и съдържанието, което все още не е достатъчно разнообразно, за да привлече и задържи интереса на масовия потребител.