Още по темата

През септември тази година дебют ще направи дългоочакваният юбилеен модел на iPhone. За сега се очаква той да се казва iPhone 8, но тъй като ще е специална версия за 10-тия юбилей на смартфона, може да бъде кръстен и iPhone X. Почитателите на Apple имат големи очаквания към модела, който ще е по-скъп от останалите версии на iPhone и ще има повече и по-специални функции и възможности.

Ето как изглежда новата огромна централа на Apple

Според агенция Reuters обаче, новият юбилеен iPhone няма да покаже технология, която вече да не е налична в някой от конкурентните модели. Очаква се, че iPhone 8 ще има извит по ръбовете екран или най-малкото дисплей без рамки. Също така, че ще поддържа безжично презареждане на батерията, ще има 3D сензори и др. Някои от по-смелите слухове твърдят, че целият преден панел на телефона ще е покрит с дисплей, като сензорът за пръстови отпечатъци може да бъде вграден в него. Това е малко вероятно.

Apple разработва услуги с добавена реалност за iPhone

В крайна сметка се очертава, че iPhone 8 ще предлага много технологии, които за пръв път има в iPhone, но са на пазара дори от няколко години. Според агенцията, Apple все повече развива продуктите си не според възможните в момента иновации, а според нуждите на собствената си стратегия, бизнес и маркетинг. Според анализаторската компания Cowen & Co. в момента над 40% от всички действащи iPhone-и са по-стари от две години, което е най-високият процент в историята на смартфона.

Ерата на Apple приключи, смята Питър Тийл

Освен това Apple търпи критики, че iPhone 7 не представи нищо впечатляващо с iPhone 7 освен махането на жака за слушалки, което предизвика доста спорове. Дори се появиха спекулации, че Apple нарочно е забавила пускането на някои нови функции в iPhone 7, за да ги представи в юбилейния модел и той да изглежда по-впечатляващо.

Седем малко известни факта за Apple

Според анализаторите от Technalysis Research, всичко това е част от промяната на пазара на смартфони. Подобно на този на компютри и таблети, при мобилните телефони вече също има насищане и начинът компаниите да продължават да генерират ръстове е като правят по-големи цикли на обновяване на устройствата си и мотивират повече хора да купуват по-новия модел. Apple запазва традицията да не коментира устройства, които не са официални.