Още по темата

Сателитите са важен инструмент в арсенала на метеоролозите и им дават много важна информация за протичащите процеси. Въпреки това има още какво да се желае от сегашните сателити, които са доста бавни. Това обаче постепенно ще се промени, защото в орбита вече се намира сателитът GOES-16, който може да наблюдава Земята в безпрецедентни до момента подробности, съобщава BusinessInsider.

SpaceX успешно приземи използвана космическа ракета

Сателитът беше изведен в орбита на 19-ти ноември миналата година. В момента той е в подготвителна фаза, през която се тества неговото оборудване и по-късно тази година ще започне активна работа. Тестовете включват реални наблюдения и изчисления на метеорологични процеси над територията на САЩ и резултатите са повече от впечатляващи.

В ляво е запис на бурята над Югоизточните райони на САЩ от 2-ри април т.г., направен от GOES-16. В дясно е запис на същата буря от сателита GOES-13, който се използва в момента. Записът показва 90 минути от бурята, която генерира няколко отделни торнадо, които нанесоха множество щети и отнеха живота на поне петима души.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Разликата между двата записа е видима и доста голяма. GOES-16 прави снимки всяка минута с неколкократно по-голяма резолюция. Това позволява на учените да следят в детайли развитието на бурята. Много по-лесно се виждат и формиранията на торнадо, които са тъмночервените точки. Същите образувания са много по-трудно видими в записа на GOES-13. Този сателит се използва от 2006 г. и може да прави по една снимка на всеки 5 до 15 минути и е със значително по-ниска резолюция.

Астрономи опитват да спасят важен сателит от сблъсък

GOES-16 има различни камери, които правят както инфрачервени записи като този горе, така и записи на видимата светлина и облачното покритие. Всичко това дава много повече подробности на учените, които ще могат значително да подобрят климатичните модели и следователно прогнозите си. Това ще е от особена полза при прогнозирането на развитието на урагани и торнадо.

Сателитът се управлява от американската Национална служба по метеорология. Тя вече подготвя извеждането в орбита на още един подобен спътник, който ще се казва GOES-17. Той ще замени GOES-13 и е планиран за 2018 г.