Още по темата

След няколко десетилетия роботите ще се абонират за онлайн услуги като Netflix и ще гледат филми. Това прогнозира изпълнителният директор на Netflix Рийд Хастингс по време на презентацията си на Световния мобилен конгрес в Барселона.

"През следващите 20 до 50 години, ще трябва да водим доста сериозни дебати за хората. Не знам дали наистина ще може да се говори за забавление. Не съм сигурен дали след 20 или 50 години ще забавляваме вас или изкуствения интелект", коментира Хастингс пред публиката.

Ако работите тези професии, май е време да ги смените

Според него още след 5 до 15 години изкуственият интелект ще се развие до степен, в която ще може да води пълноценни разговори с хората и те няма да могат да различават дали говорят с реален човек или машина. Той и преди е прогнозирал, че развитието на изкуствения интелект ще донесе много промени и в самия човек. Според него е напълно възможно хората да модифицират генетичния си код, за да станат по-силни, бързи и умни и да се конкурират с изкуствения интелект. Всичко това дори може да се превърне в състезание между хора и машини, смята той.

Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

Нанороботи ще се борят с раковите заболявания

Хастингс очаква, че изкуственият интелект ще има и желание за забавление. Затова няма да се изненада, ако Netflix някой ден действително прави филми, които да се гледат от роботи. Какви истории биха интригували изкуствения интелект, за да поиска да гледа филми, все още не е ясно.

Хората обаче и в момента използват снимки и видео, за да обучават алгоритмите да разпознават обекти и да научават нови неща. Така че един ден изкуственият интелект действително може да изрази желание да гледа филми, но е вероятно то да е с образователна цел, а не толкова за забавление.