Още по темата

Жените имат нужда от повече сън, отколкото мъжете, защото мозъците им са по-сложни, твърди ново проучване, цитирано от в. „Индипендънт“ (Independent).

Учени са установили, че нежния пол има нужда от 20 мин. повече сън в сравнение с мъжете и казаха, че

това се дължи на факта, че женският мозък работи по-усърдно през деня.

Изследването е направено сред 210 мъже и жени на средна възраст. „Една от основните функции на съня е да даде възможност на мозъка да се възстанови“, казва авторът на проучването проф. Джим Хорн, експерт по съня.

„По време на дълбок сън, кората на главния мозък – частта от мозъка, отговорна за мисловната памет, езика и т.н., се освобождава от сетивата и преминава в режим на възстановяване“, обяснява проф. Хорн.

Източник: Thinkstock/Guliver

Той е категоричен, че

количеството сън се налага заради сложността и интензивността на мозъчната активност през деня.

„Колкото повече използвате мозъка си през деня, толкова повече ще трябва той да се възстановява, а това означава и по-голяма продължителност на съня“, информира професорът.

„Жените са способни да се справят с няколко задачи наведнъж, да бъдат по-гъвкави, което означава, че те използват повече от работата на мозъка си, отколкото мъжете. Ето защо жените се нуждаят от повече сън, те имат нужда средно от около 20 мин. повече, отколкото силния пол“, изчислява Хорн.

Въпреки това мъжете, които имат по-трудна работа, включваща вземането на много решения и нестандартно мислене, също е вероятно да имат нужда от повече сън, отколкото средностатистическия мъж.

Проучването констатирало още, че

липсата на достатъчно сън при жените е свързана с редица странични ефекти.

Повишени нива на психологически стрес, повишават се чувствата на враждебност, гняв, депресия и всички те се проявяват при жените, които спят лошо и малко, но не и при мъжете.

Вижте някои интересни факти за сънищата във видеото: