Още по темата

Започва Нобеловата седмица, като първи ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за физиология или медицина, съобщи сайтът NobelPrize.org.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 6 октомври, за химия – на 7 октомври, за мир – на 9 октомври, а за икономика – на 12 октомври.

Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния лауреат на Нобелова награда за литература.

По желание на Алфред Нобел (1833 –1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките – за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм – за физиология или медицина; от Шведската академия по литература – за литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.

През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. От 2012 г. заради финансовата криза паричната ѝ равностойност е намалена с 20% до осем милиона шведски крони или 855 хил. евро, съобщи АФП.

Миналата година Нобеловата награда за физика беше присъдена на трима японци, но се оказа, че двама български учени са съавтори в статии, свързани с откритието на японците.