Още по темата

Авиоконструктори, пилоти, студенти и фенове на авиацията ще възстановяват първия български самолет "Йорданов I".

На 10 август 2015 година се навършат 100 години от патентоването на първия български аероплан, изработен от Асен Йорданов.

След неговото изпитание комисия на тогавашното Министерство на войната признава изобретението с името "Йорданов I", а датата е записана в българската история като начало на българското самолетостроене.

Веднага след това военното ведомство откупува летателната машина и я зачислява в аеропланното отделение за учебни цели. Век по-късно на тази дата ще бъде показана реплика (копие) на самолета, изработено по инициатива на български авиоконструтори, пилоти, любители на авиацията.

Идеята е на Фондация Български ВВС с председател о.р. ген. Спас Спасов, която спечели проект за 20 000 лева пред Министерството на отбраната. Проектът е част от Националната програма "Родолюбие", като МО участва с подпрограма със средства, предназначени за градове, където може да се финансира нещо наистина родолюбиво.

"Няма да е лесно, защото няма запазена нито една скица на самолета, нито един план или някакви записки, а само снимки", коментира ген. Спасов. Тепърва предстои да се изработят чертежи от съвременни авиоконструктори.

Самолетът е двуместен, двуплощник – двете крила едно върху друго, с един двигател. Далеч е от съвременните самолети и е труден за управление.

Ръководител на проекта, който ще изработи репликата, е Стоян Аврамов, главен конструктор е Александър Маросян, който е конструирал да подобни самолети и които летят. На този етап обаче

копието на "Йорданов I" няма да лети, но се предвижда на един по-късен етап и това да се случи.

Самолетът ще се прави в хангарите на Маросян в гр. Садово. След като мине честването, машината ще бъде подарена на Авиационния музей в Крумово като в момента се набират средства за изграждане на навес с цел запазването му от метеорологичните условия. Ще помагат студенти от ТУ в Пловдив от специалността Авиационна техника и технологии, привлечени са фенове на авиацията, които и досега "отработват" доброволно по един ден в седмицата в музея по реставрацията на експонатите. Ще бъдат поканени и членове на авиоклубове, деца, които искат да бъдат съпричастни към това начинание. Самолетът трябва да бъде готов до края на този месец.

Самолетно изложение "Произведено в България" е планирано за 9 август

Ден преди 10 август на територията на Музея на авиацията и 24 авиобаза - Крумово, ще бъде организирано самолетно изложение под мотото "Произведено в България", в което ще участват всички експонати от музея родно производство. Ще бъдат поканени и всички съвременни самолетостроители да покажат свои самолети.

Целта, по думите на ген. Спасов, е хората да видят, че в България е имало самолетостроене, има го и сега и виждайки ентусиазма в децата и младите хора – ще го има и в бъдеще.

Асен Йорданов е един от многото български гении

Още непълнолетен конструира безмоторен самолет. Вторият за него, но останал в историята на самолетостроенето като първия български самолет, е двуместен, двуплощник, с един двигател и носи неговото име "Йорданов I". Той е бил на въоръжение в аеропланната дружина и е пилотиран от български военни пилоти – един от които е легендата във военната ни авиация Радул Милков.

Йорданов е инженер и авиатор със световна известност, основател на авиоинженерството в България, има съществен принос за развитието на американската авиация.

През 1921 г. Асен Йорданов пристига в Америка за участие в конкурс за обиколка на Земята със самолет с награда от един милион лева. С Гаврил Стоянов обаче остават единствените кандидати и конкурсът се проваля. Асен остава в Новата земя, в началото работи и учи английски. Успява да започне работа като чертожник в конструкторското бюро на заводите Къртис, става летец-изпитател, завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Постепенно става централна фигура в концерна и е назначен за главен конструктор на заводите, участва в разработката и съставянето на документацията и инструкции за поддържане и пилотиране на известни самолети, сред които летящата крепост Боинг Б-17, изтребителите Локхийд P-38 Лайтнинг и Къртис Хоук 81, бомбардировачите Б-24 и Б-29, както и транспортният самолет Дъглас DC-3.

Асен Йорданов основава собствено дружество "Джорданов Авиейшън Къмпани" и за кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ. Той е автор на много книги за обучение на пилоти - като в САЩ са продадени 750 000 екземпляра от тях, преведени са в много страни.

Асен Йорданов е известен в САЩ като българинът, който е научил Америка да лети.

Той има своето място в авиационния музей във Вашингтон, паметна плоча на летище "Лагуардия" и улица на свое име. Асен Йорданов се превръща в легенда, една пословична и оригинална личност, наричана от американците с името Джери.