Още по темата

Астрономи съобщават, че са открили предполагаеми струи водна пара, изригващи от повърхността на юпитеровата луна Европа, предадоха световните информационни агенции.

Откритието, направено с помощта на телескопа "Хъбъл" на НАСА, ще улесни учените в търсенето на отговор на въпроса дали съществуват форми на живот в топлия, солен океан, който смятат, че се крие под ледената повърхност на Европа.

Гейзерите с височина около 200 километра са засечени от "Хъбъл" в регион на южния полюс на юпитеровия спътник.

Вижте близки кадри от Юпитер в нашата галерия

Специалистите допускат, че струите водна пара избликват спорадично, тъй като досега са наблюдавани само три пъти от десет възможности.

Луната на Юпитер Европа е смятана за един от най-обещаващите кандидати за наличие на извънземен живот в Слънчевата система.

Според учените под повърхността на спътника има огромен океан, съдържащ двойно повече вода от Световния океан на Земята.

"Ако наличието на гейзери се потвърди, за нас ще е по-лесно да изследваме тях, вместо да пробиваме ледената покривка в търсене на признаци за живот", казва Уилям Спаркс от изследователския екип.

На Земята животът е свързан с наличието на вода, енергия и хранителни вещества. За учените представлява особен интерес дали в Слънчевата система съществуват места като Европа с подобни характеристики.

Ако откритието бъде потвърдено, Европа ще се окаже втората луна в Слънчевата система след сатурновия спътник Енцелад, на която са откривани струи водна пара. Под ледената повърхност на Енцелад се крие океан, но за разлика от Европа гейзерите на сатурновия спътник изригват постоянно.

Понастоящем в орбита около Юпитер се намира сондата "Джуно" на НАСА. Космическият апарат няма да може да потвърди наличието на гейзери на Европа, тъй като мисията му не включва изследването на спътника.

Американската космическа агенция е в начална фаза на планиране на мисия до луната Европа.

НАСА предвижда след 2020 г. да изпрати апарат, който да се позиционира в дълга орбита около Юпитер, да извърши над 40 близки прелитания над Европа и да вземе проби от предполагаемите гейзери.

Приблизително по същото време Европейската космическа агенция планира мисия до Юпитер за изследване на три от луните на газовия гигант - Ганимед, Калисто и Европа.