Още по темата

Витамин В3 може да има извънземен произход и да е доставен на Земята от комети и метеорити, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Витамин В3 е изолиран за пръв път от германски химик на базата на никотин. Както и всички останали витамини, витамин В3 е жизненоважен за човека. Следи от този витамин бяха открити през 2011 г. и 2014 г. в метеорити, които съдържат голямо количество въглерод.

Нови лабораторни експерименти потвърдиха, че витамин В3 може да бъде синтезиран в лед в космоса.

Те са извършени в лаборатория на центъра "Годард" на НАСА.

Единият от тях се изразявал в това алуминиева плоча да бъде изстудена до температура минус 253 градуса Целзий при наличието на газ, съдържащ вода, въглероден диоксид и пиридин. Експериментът е направен във вакуумна среда, за да може условията да се доближат до тези в Космоса. След това плочата била бомбардирана с протони от ускорител на частици, за да се симулира космическо лъчение.

Така били получени различни молекули, сред които витамин В3.

Резултатите навеждат на мисълта, че е възможно важни органични съставки да произхождат от космически прах.

"С този тип химични реакции е възможно да са свързани и кометите, които съдържат големи количества воден лед и въглероден диоксид.- отбеляза Карън Смит от екипа. - Експериментите разкриват, че витамин В3 и други органични съставки може да са създадени в космоса и да са донесени на Земята от комети и метеорити".

Резултатите от изследването са публикувани в журнала Chemical Communications.