Още по темата

В САЩ и още в 27 страни по света днес за пръв път отбелязват Деня на астероида. Пред ТАСС представителката на организационния комитет на необичайното мероприятие Дайна Мърфи е казала, че той е посветен на годишнината от най-голямата астероидна катастрофа в историята - взривът на Тунгуския метеорит над сибирската тайга на 30 юни 1908 г.

Взривът става на височина 7-10 километра над Земята над незаселената тайга и е чут на разстояние от 800 километра от епицентъра. Взривната вълна е регистрирана от обсерватории на много места по света. В резултат на нея дърветата са повалени на площ от 2000 кв. км., стъклата са избити в радиус от 200 километра от епицентъра и в течение на няколко дни над Сибир се наблюдава интензивно светене на небето. Наскоро след това започва магнитна буря, продължила 5 часа.

Идеята да бъде отбелязан Деня на астероида се заражда миналата година. Инициативата е на група учени и астронавти, сред които астрофизикът и музикант Брайън Мей. Решението е взето в Лондон съвместно с Калифорнийската академия на науките.

Декларацията за Деня на астероида е подписана от повече от 100 учени, дейци на изкуството и бизнесмени, припомня Контактмюзик.

Тази година в различни градове на планетата ще се състоят 67 мероприятия, посветени на Деня на астероида. Сред тях са Ню Йорк, Сиатъл, Вашингтон, Хюстън, Сан Франциско, Лондон, Берлин.

Целта е да бъде информирано населението на нашата планета за опасността, която представляват астероидите за Земята.

В Ню Йорк например ще бъде показан филмът "Тъмната вселена", а в Хюстън ще има лекция в местния планетариум. В Сан Франциско Калифорнийската академия на науките организира семинар с участието на експерти. Ще бъде показан и филмът "51 градуса северна ширина" (51 Degrees North) с анализ на възможните последици от падането на астероиди за човечеството.

Освен това всеки желаещ ще може да се подпише под "Декларация 100Х" - документ, в който се съдържа призивът да бъде решен "най-великият проблем, който стои пред човечеството", да се гарантира защитата на Земята от астероиди. Авторите на декларацията призовават 100 пъти да бъдат ускорени темповете на проследяване на опасните за Земята небесни обекти и за 10 години броят им да стане 100 000 на годна. Да се използват мероприятията в рамките на Деня на астероида, за да се информира човечеството за заплахата и да се пропагандират усилията за борба с нея.

Китаристът на легендарната британска група "Куин", 67-годишният Брайън Мей специално за случая е записал саундтрак. Освен това той помага на астрономи и учени в набирането на 160 милиона лири за изграждането на орбитираща космическа станция, която да пази Земята от разрушителни небесни тела. Участва и в кампания за насочване на общественото внимание към потенциалната заплаха, която те  представляват.

Говорейки преди за потенциалната заплаха от астероиди, Брайън Мей сподели:

"Колкото повече научаваме за тези сблъсъци, толкова по-ясна представа придобиваме, че човешката раса живее "време назаем". Понастоящем знаем за по-малко от един процент обекти, сравними с Тунгуския метеорит, но никой няма представа кога ще ни удари "следващото голямо нещо". Само едно такова ще бъде достатъчно".