Още по темата

След като беше изстреляна през 2011 година, сондата на НАСА "Джуно" се отправи към най-голямата планета в Слънчевата система.

После космическият апарат с прецизна маневра се позиционира в орбитата на Юпитер, за да изследва неговата покрита с облаци атмосфера и вътрешната му структура.

Ето някои цифри за мисията, струваща 1,1 милиарда долара:

2,8 милиарда км
Това е общото разстояние, изминато от "Джуно". Сондата не се движеше по права линия. Нейната ракета носител не бе достатъчно мощна, за да я изстреля директно до Юпитер. Поради тази причина маршрутът ѝ бе удължен. Сондата използва Земята като гравитационна прашка, за да достигне до целта си.

5000 км
Толкова ниско "Джуно" ще прелети над облаците на Юпитер. Сондата ще премине 37 пъти над полюсите на планетата-гигант по маршрут, който ще я спаси от най-интензивната радиация.

48 минути и 19 секунди
Това е времето, за което радиосигналите пристигат от Юпитер до Земята. По време на срещата си с планетата "Джуно" задейства основния си двигател в продължение на 30 минути, за да забави полета си. Докато следящите мисията в НАСА получат сигнала, маневрата е била завършена,позиционирайки "Джуно" в зададената орбита.

20 месеца
Такава ще е продължителността на мисията. Тъй като "Джуно" се намира в среда със силна радиация, нейната електроника е разположена в специална титаниева защита. Накрая космическият апарат ще стане жертва на интензивната радиация и ще се потопи в атмосферата на Юпитер, за да избегне сблъсък с многобройните луни на гиганта.

Девет
Сондата е оборудвана с комплект от 9 инструмента, които ще проучат структурата на планетата и нейната атмосфера. Те ще измерят гравитационните и магнитни полета на Юпитер, съдържанието на вода в атмосферата му. Камерата ще заснеме в цветни изображения завихрените облаци на планетата, полярните региони и техните сияния.

Три
Три големи слънчеви панела задвижват "Джуно" - достигналият най-далечно разстояние космически апарат, задвижван със слънчева енергия. Те генерират 500 вата електрическа енергия, достатъчни да захранят апаратурата.