Още по темата

Южнокорейски учени от университета на Чунан са разработили нова компютърна игра, която помага в лечението на алкохолизма, съобщи RuNews24.

Играта има три нива. На първото човек се оказва в обстановка, предразполагаща към отпускане, която го спасява от натрапчиви мисли. На второто ниво играчът се намира в ресторант сред хора, които пият алкохол. В случая става изпитание на силата на волята. А на последното, трето ниво, човек вижда какви са негативните последици от консумацията на алкохол.

Новият метод е бил изпитан върху 12 мъже, страдащи от алкохолизъм. Виртуалната терапия е продължила един месец.

Изследователите са проследявали промените в мозъчната активност на доброволците, като са използвали магнитно резонансна томография.

Изследването е показало, че в края на експеримента с новата компютърна игра доброволците са се излекували от алкохолната си зависимост.

Те са започнали по-добре да контролират емоциите си, а разположеният в мозъка им център на удоволствието – да функционира нормално.

В бъдеще южнокорейските специалисти планират да поканят за участие в лечението повече доброволци. Това ще позволи по-точно да се оцени ефективността на метода.