Още по темата

Първите кученца в епруветка се родиха и вече растат в САЩ.

Седемте кутрета са смес от бийгъл, лабрадор и кокер и са се родили от общо 19 оплодени ембриона, имплантирани в тяхната майка.

Успешното ин витро оплождане се случва след десетилетия провали при опити с кучета.

При хората тази асистирана репродуктивна технология се използва от трийсетина години насам. Първото бебе, заченато ин витро, се ражда през 1978 г.

Съобщение за постигнатия успех бе публикувано в научното списание Public Library of Science ONE.

Постижението ще даде възможност да се запазват кучешки породи, заплашени от изчезване, и чрез генно инженерство да се елиминират наследствени кучешки болести.

In a scientific breakthrough, our scientists have created the very first 'test tube' puppies. The discovery opens the...

Posted by Cornell University College of Veterinary Medicine on Wednesday, 9 December 2015

Всичките седем кученца от котилото, родени през юли, са добре, уверява специалист по репродуктивно здраве във ветеринарната школа на университета "Корнел", щата Ню Йорк, цитиран от АФП.

Неуспехите на ин витро процедурите при кучетата се обясняват с това, че при тях репродуктивните цикли са различни от тези на други бозайници.

Кучетата страдат и от над 350 наследствени болести, които са и човешки. Това дава възможност да се изследват генетичните основи на тези болести и при човека, за да се търси лечение.

Според учения този успех ще отвори възможности и при опитите за опазване на застрашени от изчезване диви животински видове.