Още по темата

Международен екип от астрономи обяви, че е разгадал мистерията със "сърцето" на Плутон, съобщава научният журнал "Нейчър". На повърхността на планетата има голяма зона от лед, като досега не беше ясно как се е формирала. Нарича се "сърцето" на Плутон, защото има форма, подобна на сърце.

Ледът е от азот, като е с диаметър от около 1930 км. Официалното име на зоната е Томбо Реджио на името на Клайд Томбо - астрономът, който през 1930 г. открива Плутон.

Удивително: Под повърхността на Плутон може би има океан

Учените са използвали данните от сондата "Нови хоризонти", която изучава Плутон отблизо. Именно тя откри "сърцето" през юли 2015 г., като е и автор на снимката горе. С наличните данни са разработени няколко модела и са проведени симулации на условията на Плутон 50 000 години назад в миналото и 50 000 години напред в бъдещето.

Резултатите на учените показват, че "сърцето" е съставено най-вече от нестабилен азот, който се трупа в низина. Според астрономите регионът е своеобразен постоянен резервоар за лед. Проучването показва, че е малко вероятно да има лед под повърхността на планетата-джудже, както се смяташе първоначално.

Най-добрите снимки на НАСА през 2015

Вместо това обаче "сърцето" има друга интересна способност. Тъй като това е практически глетчер, с времето той ще променя формата и размера си. Геологията на терена обаче е такава, че сърцевидната форма ще е сравнително запазена и промяната в размера ще изглежда сякаш "сърцето" "тупти" макар и много, много бавно.