Още по темата

Учени от университета на Пенсилвания отгледаха ин витро аксони (нервни влакна), съобщи сп. "Сианс е авнир". Това открива перспективи за възстановяване на увредени невронни мрежи в мозъка.

Когато са унищожени вследствие на инсулт, травма или неврогенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон, невронните мрежи в мозъка не се възстановяват или го постигат само до известна степен.

На американски учени хрумнала идеята да заменят увредени невронни мрежи в мозъка с неврони, отгледани в лабораторна среда.

Учените отгледали невронна мрежа ин витро и я съхранили известно време, преди да я присадят в мозъка на плъх.

Невроните са нервни клетки, свързани помежду си с дълги нервни влакна, наречени аксони. Когато са увредени, аксоните регенерират само частично, прекъсвайки предаването на електричен сигнал от един неврон на друг.

Екипът на д-р Кейси Кълън от университета разработил

метод за отглеждане на аксони в лабораторна среда.

За целта миниатюрна тръбичка, напомняща капиляр и съставена от полизахарида агароза, е напълнена с извънклетъчна матрица.

След това тази матрица е "посята" с невронни клетъчни тела, отнети например от кортекса. Аксони постепенно израстват в тръбичката и са съхранени живи в продължение на 22 часа.

Учените са на мнение, че въпросната структура, която те са кръстили micro-TENSS (micro-tissue engineered neural networks – създадени от микротъкани невронни мрежи), би могла да послужи за възстановяване на увредени аксони.

"Структурите micro-TENSS са свързани с първата стратегия за мини инвазивно имплантиране, което

ще улесни възстановяването на нервната система, доставяйки едновременно неврони и аксони",

поясни д-р Кълън.

"Надяваме се, че един ден тази стратегия на регенеративната медицина ще доведе до израстване на невронни мрежи, приспособени към специфични нужди на пациентите", добави той.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neural Engineering.