Още по темата

Синтетичната кожа винаги е била най-трудната за изработка част от каквато и да е протеза, особено в случаите, в които е нужно да изглежда като реална. Това нововъведение цели да замести реалистичния външен вид с нещо по-добро – функционалност.

Навлизайки в ерата на „умните“ протези, ние се изправяме пред редица проблеми, които ни пречат да се възползваме напълно от развитието в модерната технология.

В този специфичен случай, синтетичната кожа може да реагира дори на докосване, но доскоро това е изисквало външно захранване, за да работи. Чрез усиления труд на екип от учени от Университета в Глазгоу, използването на фотоволтаични клетки в кожата решава този проблем.

Главното затруднение пред разработката на новия материал е бил фактът, че е нужно светлината да преминава през кожата, за да може да захранва сензорите по нея.

Чрез сложна комбинация от приложен софтуер и набори от сензори, новата кожа позволява най-доброто до момента усещане на външни стимули, веднъж щом влезе в употреба.

Кожата лесно може да произвежда повече енергия, отколкото ѝ е нужна, но за момента няма лесен начин тази енергия да бъде съхранена. Учените имат за цел да създадат и прилежащи батерии, които да използват съхраняването на енергия и използването и за други цели.

Целта на екипът за изобретението е да постигнат един напълно автономен изкуствен крайник, който да не се нуждае от външна намеса или енергия за функционирането си.