Още по темата

Фразата "ти си като затворена книга", може скоро да загуби своя смисъл. Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили специална технология за прочитане на стари книги чрез радиация, съобщава сайтът на самия университет.

През вековете са оцелели множество книги, които съдържат интересна и важна историческа информация. Те обаче са твърде стари и крехки и могат да се разпаднат при опит за отварянето им.

Затова специалистите на MIT разработват технология, която да им позволи да четат книгите без да ги докосват. Тяхната система използва радиация, за да сканира страниците на книгите. Между всяка страница има около 20 микрометра въздух, като се разчита именно на тях, за да може да се идентифицират страниците.

Хартиените книги - предпочитани пред електронните четци

Използва се т.нар. терахерцова радиация. Тя се използва в скенерите на летищата например, защото различните химикали абсорбират различно количество от нея и дават ясна представа за съдържанието в багажа. По същия начин се прави разликата и между хартията и мастилото на нея.

След това алгоритъм анализира данните и генерира думите на страниците. Така учените могат да пресъздават съдържанието в книгите без да ги отварят.

За сега технологията е още в сравнително начална фаза на разработка. Тя може да разпознава символите до около девет страници. След това информацията става твърде много. Освен това технологията дори не може да сканира повече от 20 страници "дълбочина". Все пак учените ще продължат да развиват и усъвършенстват технологията, за да я направят още по-прецизна.