Още по темата

Опасни супербактерии, открити в хора, животни и храни в страните от Европейския съюз, представляват сериозна заплаха за здравето, тъй като са резистентни на широко използваните досега антибиотици, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (Вижте оригинала тук).

От анализа става видно, че всяка година от подобни супербактерии в ЕС умират 25 хил. души.

"Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни, заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните.Ние положихме съществени усилия за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно.

Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта!"

Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата.

В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа.

Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства.

Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.

Според анализите има и географски различия в Европейския съюз относно резистентността към тези бактерии и тя се дължи на това какво е нивото и честотата на употребата на лекарства. Така например в Северна и Западна Европа като цяло хората имат по-ниски нива на резистентност, докато в Северна и Източна Европа нивата са по-високи.

“В страните, където са предприети действия да се намалят, заменят или изобщо да се преосмисли употребата на антимикробни средства при животните, се наблюдава и по-ниско ниво на антимикробна резистентност“, пише в доклада.