Още по темата

Д-р Деймиън Гардинър от университета в Кеймбридж прекарва 10 години в разработване на материал подобен на течен кристал, който може да се отпечатва върху всякакви продукти, от хапчета до банкноти и така да сложи край на търговията с фалшиви стоки в глобален мащаб.

Нейният оборот се оценява на между 500 и 1 700 милиарда долара годишно.

Технологията, която може да гарантира оригиналността на всеки продукт по света, вече е готова и работи. Течният кристал променя цвета си при изменение на ъгъла, с който светлината пада върху него. Но това е само първото ниво на защита, самият етикет съдържа уникален електронен код, който може да се види с подходящ четец.

Материалът може да се полага с помощта на стандартни мастилено-струйни принтери, което снижава разходите по веригата значително.

Този технологичен пробив е ключов за преодоляването на проблема с фалшифицирането на различни продукти. Според Международната организация на криминалната полиция това е много сложен и добре организиран бизнес. Също така и смъртоносен. По данни на Световната здравна организация около 1 милион души умират всяка година заради поглъщане на фалшиви лекарства.

Според Интерпол фалшификаторите значително са подобрили технологичния си капацитет за етикетиране и дори могат да възпроизвеждат холограмни етикети за произход и качество.

Проблемът пред новата технология в момента е нейното индустриално внедряване. За да стане тя достъпна за потребителите и търговците, първо трябва да бъде използвана от производителите. А като към всяко ново нещо и към нея има резерви.

Първата крачка обаче вече е е направена. Tracerco, значим играч в производството на петролни продукти, вече използва новите етикети, за да предотврати фалшификации.