Още по темата

Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Йоуйоу Ту са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология или медицина, съобщиха световните агенции.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2015 г. отива при две научни разработки. Кемпбъл и Омура са носители на отличието за техните открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от кръгли червеи. Йоуйоу Ту пък получава приза заради откритията ѝ за нови методи за повлияване на малария.

Кемпбъл и Омура откриха ново лекарство, наречено „Авермектин“ резултатите, от което „драстично намаляват разпространението на болестите речна слепота и елефантиаза, като показва ефективност и срещу редица други паразитни болести“, се казва в изявление на Нобеловия комитет, цитирано от АФП.

Другият отличен – китайката Йоуйоу Ту, получава отличието заради откритието на лекарството „Артемизинин“, което значително намалява смъртността при болни от малария. Тя е основала своето проучване върху билки от традиционната китайска медицина.

„Тези две открития снабдиха човечеството с мощни средства за борба с тези инвалидизиращи болести, които засягат стотици милиони хора годишно“, се казва още в съобщението на комитета.

Тримата носители на отличието ще си поделят награда в размер на 8 млн. шведски крони, или приблизително 950 хил. долара.

Миналогодишното отличие отиде отново при трима учени – американецът Джон Окийф и норвежката двойка Едвард Мозер и Мей-Брит Мозер за тяхното откритие на вътрешния джипиес на човешкия мозък, който помага за навигацията на хората.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането ѝ при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта.