Още по темата

Повече от 222 млн. тона храна се изхвърля всяка година в развития свят, ужасяваща цифра като се вземе предвид, че Субсахарска Африка произвежда само 230 млн. тона храна годишно, според ООН.

Нов метод за консервиране на храни, разработен от скандинавския изследователски институт SINTEF има за цел да помогне за разрешаването на нарастващия проблем с хранителните отпадъци, информира „Дискавъри”.

Известна като суперохлаждане, технологията е запазила органична сьомга свежа за един месец, без използването на консерванти и химикали.

Сперохладената сьомга всъщност е охлаждане на месото до около -2, градуса по Целзий, малко под температурата, при която месото обикновено започва да замръзва.

От SINTEF обясняват: „При -2,5 градуса по Целзий рибата не е напълно замразена. Така тя запазва качествата на свежестта си и така тя няма да бъде възприемана или да има вкус като на размразената храна”.

Този метод не само ще намали количеството храна, която се изхвърля, но води до

по-малко вредни емисии на въглероден диоксид:

траиционната замразена храна се доставя с кораби в кутии, съдържащи 30% лед, със суперохлаждането ледът в самата риба е достатъчен, за да я запази свежа.

По този начин ще се изразходва по-малко гориво, защото ще се транспортира по-лек товар.