Още по темата

Компютърна програма ще може да локализира тумори в човешкото тяло преди появата на ракови симптоми. Софтуерът „CancerLocator” е все още в тестова фаза, но резултатите дават надежда, че ще помогне за избягването на болезнени биопсии и ще повиши броя на излекуваните.

Към този момент ракът най-често бива откриван, когато потърпевшия усети симптоми – болка, странни образувания по тялото или цялостно неразположение. В някои случаи развитието на тумора към този момент прави излекуването много трудно или невъзможно.

Новата програма открива наличието на тумор, посредством ДНК в кръвни проби. „CancerLocator” показва с точност и коя точно част от организма е засегната.

В пилотното изследване са дадени верни диагнози в случаи на рак на черния и белия дроб, както и такъв на гърдата при 80% проверените хора.

Ако разработката е успешна, то софтуерът ще може да се използва при редовни изследвания на кръвта. Така биха се избегнали някои болезнени биопсии, които процеси изискват взимане на тъкан за изследвания.

Нанороботи ще се борят с рака

Microsoft се надява да лекува рак чрез изкуствен интелект

По-важното – съвсем ранното локализиране е ключово за успешното лечение на рака.

Програмата е разработка на специалисти от Калифорнийския университет и Южнокалифорнийския университет.

Тя анализира кръвта за ДНК, влизащо в нея, когато умират здрави клетки. Структурата на гените показва наличието на ракови образувания, но заедно с това реагира различно, в зависимост от това каква тъкан е засегната. Така става ясно къде е вероятното местоположение на тумора.

 

 

„Като писмо в бутилка“, казва Джасмин Чжоу, професор по патология в Калифорнийския университет и съавтор на изследването. „ДНК-то в кръвта ни разказва тайните на всяка клетка и орган.“

До момента единствените медицински одобрени в САЩ тестове на свободно движещото се ДНК в кръвта работят с екскременти, а не с кръв. Този и други методи, които не включват оперативна намеса, търсят туморни клетки, попаднали в кръвта. Те обаче са само индикация за рака, чието откриване в последствие е много трудно.