Още по темата

Самолетът "Слънчев импулс 2", който се опитва да извърши околосветски полет, но кацна принудително в Япония заради лоши метеорологични условия, може би ще трябва да отложи с една година опита си, защото от август дните стават по-къси, заяви пилотът Бертран Пикар, цитиран от Франс прес.

Инициативата за този проект е на Пикар и другия пилот Андре Боршберг.

"До 5 август трябва да сме прекосили Тихия и Атлантическия океан, защото автономията на батериите на самолета е ограничена и ще е нужна слънчева светлина за презареждането им", заяви Пикар пред в. "Журнал дьо Женев".

Вчера излитането на самолета от Нагоя бе отменено в последния момент, тъй като метеоролозите не можеха да гарантират 5 дни и 5 нощи хубаво време по маршрута до Хавай.

"Слънчев импулс 2" може да лети през облаци 10 часа, но след това ще е нужно синьо небе за презареждане на батериите му,

защото в противен случай Андре ще трябва да скочи с парашут. Не може да се поема подобен риск", отбеляза Пикар.

Андре Боршберг
Андре Боршберг Източник: ЕПА/БГНЕС

Ако околосветският полет не бъде продължен тази година, екипът ще трябва да намери голям хангар, в който да бъде вкаран "Слънчев импулс 2", чийто размах на крилете е 72 метра.

Понастоящем самолетът е в надуваем хангар на летището в Нагоя.

Екипът разполага с хангар в Ню Йорк, който ще бъде ползван, в случай че самолетът стигне дотам, а прелитането му над Атлантическия океан бъде отложено.