Още по темата

На 20 юли се навършиха 46 години от стъпването на първия човек на Луната. Точно тогава беше обявено и ново изследване, поръчано от НАСА и изпълнено от NexGen Space, пише Венци Димитров в Smartnews.bg .

Според него американската космическа агенция може да се върне на Луната в рамките на 5 до 7 години, а 12 години след това изследването на нашия спътник може да стане по-обстойно –

благодарение на постоянна база там.

Според учените изследването на Космоса е много важно както за развитието ни в технологичен план, така и заради науката. Затова е важно мисиите до Луната, а в други части на Слънчевата система, да продължат. 

Засега НАСА не може да си позволи кацане на Луната, тъй като според изчисления бюджетът от 4 млрд. долара годишно няма да е достатъчен. Поради тази причина бяха наети NexGen, които да разработят план за по-добър начин на извършване на всичко това.

NexGen Space смятат, че връщането на хора на Луната е възможно и трябва да се използва същата практика като при Международната космическа станция (МКС) – полетите да се извършват от частни компании като SpaceX, Orbital ATK и United Launch Alliance. 

В момента SpaceX получава по около 5000 долара за килограм изпратен на МКС.

С държавните совалки това е струвало по 60 хил. долара. 

NexGen твърдят, че има възможност НАСА да намали разходите десетократно, а от SpaceX са обнадеждени, че изпращането на полети до Луната може да е дори по-евтино от сегашните полети до МКС.

За да бъде всичко това възможно, НАСА трябва да наеме поне две компании. Така полетите ще бъдат сигурни. Ако приемем, че едната е SpaceX на Илон Мъск, то те могат да изстрелват преработен вариант на капсулата си Dragon върху ракета Falcon 9 или новата Falcon Heavy. 

Ровъри може да бъдат изпратени на Луната до две години, ако работата започне сега. Те ще проверят за въглерод, който по-късно да се преработва и използва за зареждане в орбита на кораби, запътили се, да кажем, към Марс. 

Построяването на база на Луната може да започне още през 2021 г., като първите астронавти може да пристигнат по-късно същата година.

За да проработи този план, NexGen предлагат основаването на Международна лунна служба (International Lunar Authority), която да се занимава с взимането на решения от името на всички участващи страни, подобно ЦЕРН. 

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.