Още по темата

Хуманоидният робот Хичбот ще прекоси САЩ на автостоп след подобни пътешествия в Канада и Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Той ще тръгне днес от гр. Салем в щата Масачузетс. Плановете са пътуването му да приключи в Сан Франциско, като мине през много забележителности - Таймс скуеър, Маунт Ръшмор, Гранд каньон.

Хуманоидният робот е голям колкото дете, но не може да се движи сам.

Той ще разчита на непознати да го превозват от място на място.

Създаден е от канадски учени, които с експеримента изследват как хората общуват с него. Няма ограничения накъде да тръгнат пътуващите с робота и какво да правят с него. Могат да го предадат на друг, да го оставят в магазин или бензиностанция, или да го подпрат някъде по пътя с вдигнат палец.

Организаторите се надяват само хората да зареждат батерията му, когато спадне.

Създателят на робота Фрауке Зелър го нарича "арт проект в дивото", който кани хората да участват.

Роботът може да подхвърля факти и да разговаря малко. Може да е очарователен или нахален, твърдят създателите му. На вид прилича повече на играчка - с тяло като кофа и меки крайници, с жълти градинарски ръкавици и гумени ботуши в тон. Създателите му съзнателно са искали да изглежда дружелюбен и нискотехнологичен, за да не привлича крадци.

Хичбот има GPS, който показва, къде се намира. Има и фотоапарат, който снима автоматично на 20 минути, за да бъде документирано пътешествието. Преди това обаче винаги иска разрешение от спътниците си.

Повече от 30 000 души следят робота в "Туитър", а десетки са качили селфитата си с него. Учените от университета Макмастър следят реакциите в социалните медии, за да определят как хората се отнасят към робот, който се нуждае от помощ, за разлика от традиционните роботи.

Един от основните въпроси, които си поставят учените, е дали роботите могат да имат доверие на хората.

При предишните си пътешествия Хичбот участва във фестивал на комиксите, присъства на сватба, в Холандия му нарисуваха портрет. Прекара дори една седмица с хеви метъл група.