Още по темата

Швейцарският самолет "Солар импулс 2" (Solar Impulse 2), който е задвижван от слънчева енергия и направи исторически петдневен полет над Тихия океан, трябва да бъде ремонтиран в Хавай в продължение на седмици, обяви неговият екип.

Прегряване е причинило щети на батериите, които съхраняват електрическата енергия. Те трябва да бъдат отстранени и ремонтът на самолета ще продължи най-рано до август, се посочва в комюнике, цитирано от Франс прес.

Прегряването на батериите е станало още през първия ден на 118-часовия полет от Япония до Хавай и след това не е било възможно батериите да се охладят.

"Щетите по някои част от батериите са непоправими и ще се наложи да бъдат подменени, което ще отнеме няколко седмици", уточнява екипът. "Солар импулс 2" няма да може да полети още две до три седмици.

"Солар импулс 2", пилотиран от швейцареца Андре Боршберг, кацна на 3 юли, след като прелетя 8200 км за 117 часа и 52 минути със средна скорост 61,19 км в час, поставяйки нов световен рекорд, отбелязва АФП.

Машината излетя на 9 март от Абу Даби за първата световна обиколка на самолет, задвижван от слънчева енергия, за да измине 35 хиляди км и да пропагандира използването на възобновяеми енергии.