Още по темата

Стартът на ракетата, който трябваше да сложи символичното начало на новия руски път към Космоса, бе отложен с денонощие по технически причини.

Президентът на Русия Владимир Путин, който бе на мястото, също ще изчака до четвъртък в 5:01 ч. 

Обратното броене бе спряно минута и половина преди запалването на ракетното гориво, ракетата и трите спътника нямат щети.

Стартът се отложи, но ракетата може да излети в четвъртък в 05:01 ч.,

заяви пред репортери официалният представител на руската държавна космическа агенция "Роскосмос" Игор Буренков, цитиран от ТАСС.

С помощта на ракетата носител "Союз-2.1а" в орбита трябва да бъдат изведени спътниците "Ломоносов", "Аист-2Д" и SamSat-218.

Възможно е първият старт от новия руски космодрум "Восточний" да е бил отменен, след като датчик е показал отклонение на един от показателите на ракетата-носител "Союз-2.1а".

"Това е показание на датчик и трябва да се прегледа телеметрията", е съобщил на агенция ТАСС специалист от ракетно-космическия отрасъл.

Източник: ЕПА/БГНЕС

След като автоматиката е спряла изстрелването, това означава, че някой от показателите е бил извън параметрите, зададени на ракетата.

Според специалистите отмяната на старта е рутинна процедура и често се случва на стартовите площадки. 

Работата по реализиране на проекта за новия космодрум започна през 2012 г.

в далекоизточен руски регион.

Около 10 хил. работници участваха в изграждането на 115 км пътища в този огромен, но слабо населен регион на Източен Амур, както и на 125 км ж.п. линии и селище за 25 хил. души.

Новият космодрум "Восточний" ("Източен") е във фокуса на руската мечта за съживяване славата на космическата програма от съветската епоха, сега закъсала поради повече от две десетилетия недостатъчно финансиране и серия от нашумели неуспехи, пише АФП.

"Восточний" е вторият в Русия.

За използване на космодрума "Байконур" в Казахстан Москва плаща наем от 115 млн. долара на година.

"Байконур" е използван за пилотираните полети до Международната космическа станция (МКС).

Новият космодрум "Восточний", както и "Байконур", са по-близо до екватора, което прави пусковете по-енергоефективни и следователно по-евтини.

Новият космодрум заема площ от 700 кв. км, което е едва 1/10 от размера на "Байконур".

Във видеото горе вижте удивителни кадри от Космоса.