Още по темата

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-28М" ще лети към Международната космическа станция (МКС) два дни, а не шест часа, както се правеше напоследък. Това съобщи на сайта си Центърът за управление на полетите (ЦУП), предаде ТАСС.

По предварителни данни на ЦУП стартът на ракетата-носител "Съюз-У" с товарния кораб "Прогрес М-28М" е насрочен за 3 юли 2015 година в 07:56 часа българско време, се казва в съобщението. Предвидено е отделянето на космическия кораб от третата степен на ракетата да бъде извършено в 8.05 часа - 9 минути след старта.

"Прогрес М-28М" трябва да се скачи с МКС на 5 юли в 10:13 часа българско време.

Старата, двудневна схема на полета е избрана за допълнителни проверки на системите на космическия кораб и наземните пунктове за управление, като е взета предвид аварията на предишния космически кораб "Прогрес М-27М", съобщиха за ТАСС от ЦУП.

При изстрелването на космическия кораб "Съюз" в края на юли отново ще бъде използвана 6-часовата схема, е казал представител на Центъра за управление на полетите.

През последните два месеца до МКС не достигнаха два товарни космически кораба. В края на април Роскосмос загуби "Прогрес М-27М" с около 2,5 тона товар. В неделя, на 28 юни, аварира американският частен товарен космически кораб "Дракон" с около 2 тона товар. Ракетата-носител "Фалкон" се взриви около 2,5 минути след старта.