Още по темата

Как технологиите променят професионалния делник и какво чертае бъдещето?

Как да идентифицират и развиват таланта си и как да преодоляват страха от провала?

Кои са професиите, които ще бъдат най-актуални в следващите години и кои са компании са най-добрите работодатели в България?

Това бяха част от акцентите на провелия се вчера в „София Тех Парк“ младежки кариерен форум „Професиите на бъдещето“.

Професията на бъдещето, за която и в момента във всички бизнес сфери има необходимост от специалисти, е в областта на анализа на данни, този извод се оформи като основна обратна връзка от представянията на всички лектори.

Заместник-министъра на образованието и науката, проф. Николай Денков откри събитието и отправи послание, че обединените усилия на институциите, неправителствения сектор, бизнеса и личната мотивация на младите хора са ключа към успешната образователна реформа и професионалната реализация на следващото поколение.

Д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на републиката по иновации и здравна политика и ръководител на президентските награди „Джон Атанасов“, поздрави младежите и изказа надеждата, че в залата стоят поне няколко бъдещи носители на наградата за талантливи млади ИТ учени.

Търговският директор на Майкрософт, Иво Русев говори на младежите за кариера от бъдещето днес, по правилата на упорството, смелостта и амбицията.

Александър Самарджиев от Експириън България представи професията анализатор и спецификите на банковия анализ за създаване на кредитна история.

Тихомир Матеев от VMware вдъхна смелост на младите хора в залата с историята на компанията, създадена от няколко докторанти и техния професор, която се превръща в бизнес, продаден за 625 млн. долара, стартирал като продукт за дисертация.

Инж. Стефан Златев от Бош България представи новаторската визия на компанията, базирана изцяло на технологичната революция, на която всички ние сме съвременници.

В специална дискусия, посветена на бъдещето на маркетинга и какви професии оформя дигитализацията в тази сфера се включиха изявени имена – Ираван Хира, HPE, Шакир Ахмедов, Samsung, Христо Христов, Нетинфо, а модератор на този панел беше Христо Ласков от Publicis modem cybermark.

Диана Куршумова от Manpower, Жени Георгиева от Talent-Link и Радостина Добрева от Concentrix дадоха съвети на младежите как да развият своите силни страни и да ги превърнат в талант, желан от бизнеса.

Ваня Нотева, консултант към Еврогайдънс представи на младежите възможностите за кариерно развитие, които ЦРЧР дава, чрез мрежата Еврогайдънс, програма Еразъм+ и други инструменти.

В панел, посветен на кампанията „Активизирай се“ участие взеха мениджъри от Шнайдер електрик и Тодор Саракчиев, представен в една от успешните истории, в рамките на инициативата на JA България.

Един от акцентите на дискусията беше кои са мотиваторите един млад човек да бъде проактивен тук и сега, за да начертае пътя на собствения си успех.

„В панела „Активизирай се“ дискутирахме, че моментите на провал са тези, при които, след добър анализ, човек учи най-много. Гледайки на провала като нещо естествено и възможност да се развиеш, помага страхът да бъде преодолян по пътя към мечтите на всеки!“, каза Тодор Саракчиев, предприемач и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“.

Фокус на всички презентации и дискусии бяха иновациите, технологиите и дигитализацията на живота и професиите.

„Щастливи сме от изключителния интерес към събитието и той показва, че има нужда да продължим да изграждаме мост между младите хора, образованието и реалната бизнес среда“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

Форумът „Професиите на бъдещето“ се проведе с генералното партньорство на Microsoft. Основни партньори на събитието бяха Experian, VMware и BOSCH. Медийни партньори на инициативата бяха Кариери, Нетинфо и Rabota.bg