Още по темата

Полетите на НАСА до естествения спътник на Земята могат да струват с 90 процента по-малко, отколкото се очакваше. Вместо 100 милиарда, 10 милиарда долара, пише в доклад на Американското космическо дружество и на Фонда за изследвания на космическото пространство.

"За рязкото снижаване на разходите на НАСА е необходимо да се възползваме от своите партньорски отношения с частните и международните организации", се казва в документа.

Специалистите изтъкват значението на сътрудничеството и увеличаването на финансирането от страна на такива търговски дружества като "Боинг", "Спейс Екс".

"Съкращаването на разходите ще позволи да бъдат създадени космически апарати за многократно използване, в частност ракети и спускаеми апарати, които да достигнат до повърхността на Луната".

Производството на лунно гориво също ще спомогне за снижаването на разходите за пътешествията до нашия естествен спътник.

"Последните изследвания показаха, че водният лед може да се намира в изобилие на повърхността на Луната, особено в районите на нейните полюси. Това е много важно, тъй като от тези води може да се получи водородно гориво за ракетните двигатели и кислород за дишането на човека", отбелязват специалистите.

В доклада се говори за създаването на промишлена база на повърхността на Луната, която би могла да добави вода от лунния реголит, превръщайки го във водород, след което полученото гориво да бъде отправено в лунна орбита.

По този начин може да се осигури презареждането на космическите кораби, на път за Марс или за други планети.

Подобно решение може да снижи разходите до 10 милиарда годишно за полетите до Червената планета.