Още по темата

Писъците активират механизмите на страха в човешкия мозък, установиха швейцарски учени, цитирани от агенция Ройтерс и в. "Дейли мейл".

Детският писък приковава вниманието, независимо какво гледате по телевизията или с какво се занимавате в момента.

Екипът на Люк Арнал от университета в Женева установи на какво се дължи неговото въздействие. То не е свързано нито със силата, нито с пронизителността им.

Писъците активират механизмите на страха, тъй като бързо преминават през особена модулация от висока към по-ниска.

Тази особеност се използва и от производителите на аларми за автомобили, които с метода проба-грешка са постигнали същия ефект на въздействие.

Екипът на Люк Арнал използвал магнитно-резонансен скенер за изследването на мозъчната активност на доброволци, на които били пуснати записи от писъци, взети от YouTube. Тези специфични звуци активират определена област в амигдалата, която отговаря за страховите реакции. При това въздействие се изостряли нервите на участниците в тестовете до краен предел.

При нормалната реч има само леки вариации между височината на гласа – между 4 и 5 херца. Ала при писъците тези скокове са много-по-изразени - между 30 и 15 херца. Именно по този начин те съумяват да активират амигдалата. В човешкия мозък, установи екипът, съществува специален участък в звуковия спектър, запазен за писъците. Най-стряскащите от тях се явявали тези с най-изразени колебания на модулациите между високи и ниски честоти.