Още по темата

Учените изучават перата на пингвините, за да открият решение за обледеняването на крилата на самолетите и така да намалят самолетните катастрофи, пише в. "Дейли мирър".

Специалистите от калифорнийския университет в Лос Анджелис са впечатлени от способността на тези северни птици да излизат при невероятни минусови температури от водата (до минус 40 градуса по Целзий), без по крилете им да се оформя лед.

Учените обясняват, че това се дължи на водорепелентните свойства на оперението им.

То е със сложна наноструктура, подсилена от мазни секреции, които не позволяват на водата да се просмуква в перата.

Те, от своя страна притежават малки пори, в които се складира въздух.

Мазните секреции се осигуряват благодарение на специална жлеза, разположена в близост до основата на опашката на птицата.

Получената повърхност не позволява на капките да се задържат

на повърхността на перата, а те се изтъркулват по нея.

Ако тези дадености на природата бъдат дублирани успешно върху крилата на самолетите, ще се избегне обледяването, виновно за множество трагични инциденти по време на полет.

Калифорнийските учени уверяват, че за авиоиндустрията подобно решение би било далеч по евтино и екологично, отколкото химическото размразяване на крилата на самолетите, което се използва в наши дни.

Свръхриболовът и променящите се океански течения водят до това, че все повече магеланови пингвини изпадат в беда, умират или биват завлечени и скитат заблудени по бреговете на Бразилия.