Още по темата

През изминалата нощ светът беше в плен на най-зрелищното космическо събитие това лято. Метеорният дъжд на Персеидите привлече хиляди наблюдатели у нас, информира Нова тв.  

Впечатлени останаха както астрономите, така и всички останали, за които падащите звезди са повод за добри пожелания. 

Докато целият свят е вперил поглед към черното небе в очакване на поредната падаща звезда,

тези хора не отделят очи от мониторите, внимателно следят трептенето на честотите и слушат шума на радиостанциите. С помощта на Персеидите радиолюбителите контактуват на огромни разстояния. Излъчени от България, ултракъсите радиовълни срещат изгарящите в атмосферата метеори, отразяват се и прелитат чак до другия край на Европа.

„Преди малко установихме радиовръзка с холандска станция на около 1600 километра“, обясни Виктор Маринов, радиолюбител.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Този непонятен за повечето от нас звук всъщност е установен контакт с чужда станция. Обмен на данни – опознавателни знаци, оценка на сигнала и потвърждение, че връзката е осъществена. В зависимост от радиовръзката, обменът на данни може да има и по-любопитно изражение. 

Като картичката, получена от Международната космическа станция за 80-годишнината от раждането на руския космонавт Юрий Гагарин. Дори с една портативна радиостанция

всеки би могъл да се свърже с космонавтите.

Стига в този момент космическата станция да премине над страната ни, а хората в нея да намерят свободно време за разговор. „Поради натоварения си график, космонавтите не винаги имат време да обърнат внимание и на радиолюбителите“, казва Стефан Александров от Българската федерация на радиолюбителите.

Вместо радиоантени, в другия край на България към небето тази нощ гледаха камери, фотоапарати и телескопи.

„Астероиди и комети – това са най-старите тела в Слънчевата система. Те са историческият материал, от който е създадена цялата Слънчева система“, обясни Никола Петров от НАО „Рожен“.

Всяка огнена следа в нощния небосвод е късче история отпреди милиарди години. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Още от NovaNews.bg