Още по темата

Звуците, издавани от крокодилите и алигаторите, може и да не са същите като птичите песни, но тези смъртоносни влечуги наистина пеят, твърдят австрийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. 

Проучването на специалисти от университета на Виена разкрива мелодичната страна на страховитите създания. Изследователите са установили, че алигаторите и крокодилите са способни да предизвикват вибрации на въздуха във вокалния тракт. Същото умение притежават и птиците. 

И макар „песните“ им да не звучат като птичите, влечугите наистина пеят. 

Учените допускат, че алигаторите и крокодилите използват въпросните мелодии, за да комуникират помежду си и да си предават съобщения. 

„Крокодилите са сред най-вокално надарените създания, като изключим птиците. Възрастните и от двата пола произвеждат шумни звуци, особено през размножителния период. 

Въпреки че специфичните функции на крокодилските песни остават неясни, е възможно те да представляват своеобразни съобщения – например за размера на „певеца“, тъй като подобна информация влияе върху ухажването и териториалното поведение на крокодилите“, обяснява ръководителят на изследването Щефан Ребер.