Още по темата

Изследователска група е открила в Антарктида най-древните клетки на животинска сперма. Според предварителните оценки възрастта на намерените от учените образци е 50 млн. години, съобщи "Лайв сайънс".

Клетките са били намерени във фосилизиран пашкул.

По всяка вероятност той е създаден при чифтосването на древни предци на червеи или пиявици. Когато е започнал процесът на фосилизация, клетките на спермата са останали на стените на пашкула, което е позволило да се съхранят до наши дни в консервиран вид.

"Тези клетки са много крехки, затова подобни находки са крайно редки", заявява ръководителят на проекта, палеонтологът Бенджамин Бомфлер от Шведския музей по естествена история.

Пашкулът е бил открит от учените при пресяване на отложени в пясъка останки на малки гръбначни организми.

Повърхността на фосила и останалите на него частици са били изследвани с помощта на електронен микроскоп.

Освен това са били направени рентгенови снимки на находката с ускорителя на частици в Швейцария, за да бъде получена представа за вътрешната структура на пашкула. Оказало се, че в него има бактерии и сперматозоиди.

Клетките не са цели, открити са само техни фрагменти. Сред тях са от главата на сперматозоиди, които имат формата на свредел, от свързващата част и от опашката, като някои от последните са прикрепени към средната част, съобщава Бомфлер.

По думите му

намерените останки много приличат на клетки от спермата на представители на група подобни на пиявици червеи, които обитават в наши дни само северното полукълбо и са в симбиотичен съюз с лангустите.

Най-древният откриван досега сперматозоид беше на 40 млн. години. Той се беше запазил в късче кехлибар. Както и пашкулът, той е от епохата на еоцена, започнала преди около 56 млн. години.

Находката ще помогне да се разбере повече за еволюцията на червеите и пиявиците, тъй като техни фосилизирани останки се срещат изключително рядко.