Още по темата

Доскоро бе идентифициран един-единствен вид жаби със зъби, който се среща в Западна Африка, съобщи ЮПИ.

Резултатите от ново изследване обаче навеждат на мисълта, че не става въпрос за един-единствен вид, а за семейство, след като бяха открити 4 нови вида жаби със зъби.

Въпросните видове земноводни живеят в планински потоци и са застрашени от изчезване.

Идентифицираният доскоро като единствен вид жаби със зъби Odontobatrachus natator лесно може да бъде различен от другите, живеещи в планински потоци жаби, но не и от най-близките си "роднини".

Нов молекулярен анализ на германски учени разкри отличителни морфологични характеристики на новооткритите видове.

Тези жаби притежават необичайни челюстни кости, включително подобни на извити бивни придатъци в горната си челюст и извити горни зъби. Срещат се в студени планински потоци.

Откритието е дело от учени от Природонаучния музей в Берлин. Те обаче не бързат да направят категорични заключения заради бързите промени във вижданията на експертите за въпросните жаби.

 "Разпознаването и описанието на видовете е само първа стъпка, която поставя основата за следващи изследвания за събиране на допълнителни данни за начина им на живот и поведението им", поясниха учените.

Живеещите в планински потоци жаби в региона доскоро бяха групирани заедно с вида Petropedetes, който включва жаби в централноафриканските райони.

Миналата година жабите O. natator бяха отделени като самостоятелен вид Сега учени установиха, че O. natator са част от семейство, включващо 5 вида.

Резултатите от изследването са публикувани в Zoosystematics and Evolution.