Още по темата

Секретен проект на Google е насочен към доставката на безжичен 5G интернет с дрони, съобщи „Дискавъри нюз”.

В същото време технологичният гигант тайно тества прототип на захранван със соларна енергия летателен апарат, за да „доставя високоскоростен интернет от въздуха.”

Проектът, наречен SkyBender, използва технология, базирана на високочестотни милиметрови вълни. Тя пренася гигабити от данни за секунди със скорост, по-висока от тази на 4G технологията, пише „Гардиън”.

Изпитанията за SkyBender се провеждат в частния космодрум Spaceport America - съоръжение в щата Ню Мексико, изградено за космическите полети на компанията Virgin Galactic.

От Google все още не са потвърдили официлано участието си в проекта, но според информацията SkyBender е продукт на Google Access.

Същият екип стои и зад проекта Loon за доставка на интернет с атмосферни балони.

В партньорство с правителството на Шри Ланка проектът Loon ще осигури безжичен интернет достъп в отдалечени региони на Шри Ланка чрез мрежа от балони в стратосферата.

Дроните вече се използват за доставки на стоки в САЩ, така че превръщането им в летящи рутери ще бъде още една стъпка към масовото навлизане на новата технология в ежедневието.