Още по темата

Илон Мъск, изпълнителен директор на частната компания "Спейс Екс" заяви, че инженерите все още не са успели да открият причините за аварията с ракетата-носител "Фалкон-9", която трябваше да изведе в орбита товарния кораб "Дракон", предаде РИА "Новости".

На конференция за развитието на Международната космическа станция (МКС) и научния опит на борда на станцията в Бостън, Мъск заяви, че засега специалистите на "Спейс Екс" нямат нито една теория, която би могла да обясни защо ракетата аварира две минути и половина след старта.

По думите му телеметричните данни, получени по време на излитането и на катастрофата, се поддават трудно на интерпретация и са достатъчно противоречиви, което затруднява откриването на причините за катастрофата.

В близко време от "Спейс Екс" планират да се обърнат за помощ към НАСА, както и към други институции и клиенти на компанията.

Ракета-носител "Фалкон-9", извеждаща в орбита товарен кораб "Дракон" към МКС, се взриви на 28 юни две и половина минути след изстрелването от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Унищоженият в резултат на неуспешното изстрелване товарен кораб трябваше да достави на МКС около 2,5 тона товари, в това число хранителни продукти, оборудване и материали за научни експерименти.

На борда на "Дракон" бе и първият от двата експериментални механизма за скачване към станцията на бъдещите космически "таксита", които се разработват от частната копания "Спейс експлорейшън текнолъджис" (известна още като "Спейс Екс") и от "Боинг".

След "пенсионирането" на совалките НАСА се надява до края на 2017 г. да може да повери транспортирането на екипажи и товари до МКС на американски компании, т.е. да не разчита повече на руските кораби "Союз" и "Прогрес". За целта частната копания "Спейс Екс", освен че е наела една от площадките за изстрелвания на космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, вече строи и своя площадка за изстрелвания в Тексас.