Още по темата

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" откри метан на повърхността на планетата Плутон, съобщи на сайта си НАСА.

Американските учени са използвали инструмента "Ралф". Според специалистите метанът присъства на планетата джудже Плутон още от времето на образуването на Слънчевата система, в която първите планети са започнали да се формират още преди 4,5 милиарда години.

Наскоро НАСА качи на сайта си видеозапис от планетата джудже и нейния спътник Харон. Той е съставен от снимки, получени в периода 28 май - 25 юни 2015 г. През това време станцията се приближи до Плутон на разстояние от 56 млн. км до 22 млн. км.

На видеото се виждат светлата част на северния полюс на планетата джудже и тъмните участъци, които са покрай екватора.

При Харон е обратното - има тъмна полярна област и по-светли участъци на ниските ширини.

На 14 юли 2015 година се очаква космическият апарат да се приближи на минимално разстояние от Плутон - на 12 500 километра.

В този момент снимките ще са 5000 пъти по-ясни.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година. Стойността на проекта е 600 милиона долара. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, тази година сондата "Нови хоризонти" на НАСА започна да изследва Плутон, припомня Франс прес.

След дълъг период на хибернация, който продължи 1873 дни и целеше да се съхранят инструментите и електронните системи на сондата, "Нови хоризонти" започна изследванията си на Плутон на 15 януари, когато бе на разстояние около 260 милиона км от планетата.

След изследването на системата Плутон -Харон специалистите на НАСА ще използват станцията за изучаване на Слънчевата система отвъд пределите на планетата джудже - Куйперовия пояс.

Той се състои от астероиди, образувани от лед - замръзнал метан, амоняк и вода.

Очаква се мисията "Нови хоризонти" да приключи към 2020 година.