Още по темата

Не, астероид няма да унищожи Земята през септември, пише Iflscience и обяснява подробно защо е необходимо да бъде популяризирана тази истина.

В интернет напоследък се споделя информацията, че между 15 и 28 септември тази година астероид или комета с диаметър 4 км ще удари Пуерто Рико и ще унищожи голяма част от крайбрежията от Атлантическия океан и Мексиканския залив на САЩ и Мексико, както и на Централна и Южна Америка. Звучи страшно, нали?

Теорията е на пастора Ефрейн Родригес, който през 2010 г. „изпратил писмо“ до НАСА, за да ги предупреди за приближаващия сблъсък през 2015 г.

Тогава писмото на Родригес е игнорирано, но днес много блогове и видеа подхващат темата и я представят като новина.

Проблемът? Не съществува такъв астероид или комета. Знаем това благодарение на НАСА. Историята за потенциалната заплаха за Земята получи толкова широк отзвук, че от космическата агенция решиха да дадат изявление по темата.

"Ако имаше какъвто и да е достатъчно голям обект, способен да направи подобно унищожение през септември, вече щяхме да сме го видели", заяви Пол Чодас, ръководител на подразделението на НАСА Near-Earth Object (Близки до Земята обекти) към Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory) в Пасадена, Калифорния, цитиран от “Индипендънт”.

Така от космическата агенция увериха земляните, че този сценарий за Армагедон няма да се състои – поне не и този септември.

И за разтуха – вижте кадри на НАСА от тъмната страна на Луната: