Още по темата

Подобно на Земята, Марс също има снежни зими. НАСА засне заснежени марсиански хълмове чрез апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), които показват интересна зимна картина от Червената планета.

TRAPPIST-1 се оказа твърде стара, за да има живот

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Снегът на Марс е по-различен по състав от този на Земята. Той съдържа на-вече т.нар. сух лед, или замразен въглероден диоксид.

Няма да повярвате, че тези 5 места са на нашата планета

Когато пролетта наближи и Слънцето започне да осветява марсианския сняг, това води до пропукване на леда и освобождава газ вътре в дюните. Заедно с него на повърхността излиза и тъмен плясък, който създава красивите гледки от снимката. Кадърът е направен на 21-ви май т.г. в Северното полукълбо на Марс.

Междувременно, учени от Канада и САЩ обявиха, че са открили нови индикации, че на Марс някога може да е имало живот. Те са намерили повишено съдържание на цинк и германий в няколко района на Марс, съобщава БТА. Тези вещества са признаци за кратери и са използвани за обитаване от различни бактерии и примитивни организми. Ако, такива е имало на Марс, следи от тях би трябвало да могат да се намерят именно в районите с повишено съдържание на тези вещества.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.