Още по темата

Американски специалисти изстреляха днес ракетата Black Brant IX ("Блек Брант-9"), предназначена за изпитание на нови технологии за усвояване на космическото пространство, съобщи НАСА.

По време на краткия суборбитален полет е била извършена проверка на два вида технологии, разработени в изследователските центрове на космическото ведомство на САЩ в щатите Калифорния и Охайо.

Едната от тях е предназначена за "пасивно сваляне на обекти от орбита", а другата – за "предаване на топлинна енергия", съобщават от НАСА.

Black Brant IX се отнася към класа сондиращи ракети, използвани за изучаване на различни явления в горните слоеве на атмосферата, включително в йоносферата на Земята, а също за изпитание на нови прибори и механизми, предаде ТАСС.

Ракетите летят по параболична траектория и извеждат полезни товари в космическото пространство само за 5-20 минути. Специалистите са на мнение, че като се има предвид невисоката скорост на най-горния участък от пътя те създават идеални условия за научни експерименти.