Още по темата

НАСА назова имената на четиримата астронавти, които ще изпитват частните пилотирани космически кораби, разработвани от "Боинг" и "Спейс екс", съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на информация, качена на официалния сайт на американското космическо ведомство.

В първия екипаж са включени капитанът на ВМС на САЩ, 49-годишната Сунита Уилямс, полковниците на ВВС на САЩ 44-годишният Робърт Бенкън и 50-годишният Ерик Боу, както и о.з. полковникът от морската пехота, 48-годишният Дъг Хърли.

Тези уважавани ветерани-астронавти ще прокарат нов път, благодарение на който ще влязат в историята и благодарение на който американци ще кацнат на повърхността на Марс, заяви ръководителят на НАСА Чарлз Болдън.

От НАСА отбелязват, че подборът на астронавти ще даде възможност да бъдат възобновени пилотираните полети на ракети от територията на САЩ. А това ще позволи да се намали зависимостта от Русия при изпращането на астронавти в Космоса.

Предвидено е Бенкън, Боу, Хърли и Уилямс не само да изпитват пилотираните кораби на "Боинг" и "Спейс екс", но и да участват в тяхната разработка.

Робърт Бенкън има над 1300 летателни часа на повече от 25 различни вида въздушен транспорт. Той е зачислен в отряда на астронавтите през 2000 г. и два пъти е летял със совалки в космоса, като е прекарал там над 29 денонощия. Извършил е 6 излизания в открития космос.

Ерик Боу е с над 5000 летателни часа на повече от 45 различни самолета. Летял е два пъти в космоса през 2008 и 2011 г., като е прекарал там 28 денонощия.
Дъглас Хърли също е прекарал 28 денонощия в космоса, участвайки в два полета през 2009 и 2011 година.

Сунита Уилямс подобри рекорда по престой на жена в открития космос. Тя прекара извън борда на Международната космическа станция /МКС/ 50 часа и 40 минути. Общо е работила в космоса 322 денонощия.

Компаниите "Спейс екс" и "Боинг" са избрани от НАСА да създадат пилотираните космически кораби Dragon SpaceX и съответно CST-100. Общата стойност на работата по тях се оценява на 2,6 милиарда долара за "Спейс екс" и на 4,2 милиарда долара за "Боинг".