Още по темата

Хирург твърди, че е била извършена първата в света трансплантация на глава на маймуна и плановете за опит да се извърши спорната процедура на човек до края на следващата година, пише „Дейли Телеграф”.

Италианският професор Серджо Канаверо и изследователите от китайския медицински университет „Харбин”

публикуваха снимки на създанието, чиято глава изглежда присадена върху тялото на друго животно.

Ясно могат да се видят конците и шевовете, които обикалят врата на маймуната, а главата изглежда сякаш е била напълно отрязана.

Според проф. Канаверо, екипът, ръководен от Сяопин Рен, свързал кръвоснабдяването, за да докаже, че животното може да оцелее без да има мозъчни увреждания. Учените все още не са се опитали да съединят гръбначните мозъци, така че, ако животното оцелее, ще бъде напълно парализирано.

„Маймуната напълно преживя процедурата, без да получи каквито и да било неврологични увреждания”, заяви проф. Канаверо, но призна, че тя е била оставена жива в продължение на само 20 часа от етични съображения.

Маймуната с присадена глава
Маймуната с присадена глава Източник: Surgery/Ren/HEAVEN-AHBR

Освен това Рен е правил и няколко експеримента върху човешки учебни трупове. „Правихме пилотно проучване, за да тестваме някои идеи за това как да се предотврати увреждане”, каза той.

Експериментите са докладвани с комплект от седем документа, които ще бъдат публикувани в списанията „Surgery” и „CNS Neuroscience and Therapeutics”.

Твърди се, че документите показват и технологията на термоядрения синтез на гръбначния стълб, разработена от проф. Канаверо, която има „силна обосновка” и работи при мишки,

като им позволява да възстановят двигателната си функция. Екипът твърди, че от решаващо значение е регенерирането на нервните влакна.

„Бих казал, че имаме достатъчно данни, за да осъществим трансплантация на човешка глава. Важното е хората да спрат да мислят, че това е невъзможно. Това е напълно възможно и работим, за да стигнем до това”,  казва проф. Канаверо.