Още по темата

Учени заявиха, че малко морско създание от Китай, живяло в тинята на морското дъно преди около 540 милиона години, е най-ранното познато на научната общност животно в дългата еволюция, която е довела до появата на човека, предаде Ройтерс.

То имало особен външен вид и голяма за размерите си уста, а тялото му било с форма на торба.

Палеонтологът Саймън Конуей Морис от Кембриджкия университет отбеляза, че хората, които се появили преди около 200 000 години, са имали поредица по-далечни еволюционни прародители преди маймуните.

Вижте най-големите случайни открития в историята на човечеството

За това свидетелства създанието с уникален външен вид, кръстено Saccorhytus.

То било с размери 1 милиметър и изглежда е най-примитивният представител на група животни, известни като деутеростоми. Тя включва гръбначни - риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници, включително хора, както и животни, известни като ехинодерми, сред които морски звезди, морски таралежи и създания, познати като хемихордати.

Saccorhytus са се срещали през камбрийския период. Примитивните им биоложки особености са поставили основата за по-късната поява на различни видове деутеростоми, включително гръбначни.

Рибите са се появили 10-15 милиона години след Saccorhytus.

"Saccorhytus хвърля светлина върху първите етапи от еволюцията на видове, довели до появата на рибите и след това на човека", поясни палеонтологът Дъган Шу от Северозападния университет в Китай.

Фосили от около 40 екземпляра Saccorhytus бяха открити при разкопки в провинция Шенси в Централен Китай. Някои от фосилите, които изглеждат като миниатюрни черни зърна, са съхранени в отлично състояние.

Болят ви краката - еволюцията е виновна

С голямата си уста животното вероятно се е хранило, като поглъщало хранителни вещества или цели по-малки създания. Не е установено да е имало анус, а това означава, че отходният материал е изхвърляло през устата си.

Тялото му било снабдено с конусообразни структури, покрити с тънка еластична кожа.

Те вероятно са позволявали да се изхвърли погълнатата от животното вода и са били своеобразен предтеча на хрилете у рибите.