Още по темата

В социалните мрежи шеговито наричат 2016 „годината на огъня“ и по отношение на климата това наистина беше така. През годината имаше някои екологични успехи, като споразуменията от Париж, които се превърнаха в закони.

Но през 2016 г. имаше и някои много депресиращи заглавия, свързани с глобалното затопляне и общото здравословно състояние на околната среда на планетата.

Вижте в галерията ни някои от най-мрачните новини в „годината на огъня“ според сайта LiveScience.

Една от тях е, че 2016 г. е

най-топлата година в историята

2016 г. горя с топлинни рекорди и е напът да се превърне в най-горещата година откакто започва събирането на данни преди 122 години. Още в средата на годината от НАСА обявиха, че всеки един от първите шест месеца (от януари до юни) е поставял нови температурни рекорди. Също така юли и август бяха определяни като най-горещия месец, който светът е виждал през последните 136 години.

До ноември глобалните температури са средно с по 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, според Световната метеорологична организация. Споразумението от Копенхаген от 2009 г. заяви, че температурите не трябва да се увеличават с повече от 2 градуса по Целзий този век, за да се надяваме да избегнем най-лошите последствия от изменението на климата.

Вижте как природните катаклизми промениха света през 2016 г. във видеото горе.

Четете още:

Южна Европа ще стане пустиня според климатолози

Експерти прогнозират рекордни температури през 2016 г.

Опасна жега: Арктическият морски лед изчезва

Климатичните промени ли са причината за гладуващите бели мечки?