Още по темата

Нови данни, събрани от марсохода "Кюриосити", показват, че някога на Червената планета е имало континентална кора, подобна на земната, съобщи RedOrbit.com.

Американски и френски учени фокусирали вниманието си върху 20 скали, изследвани наскоро от "Кюриосити". Очаквало се скалите да съдържат голямо количество базалт, но се оказало, че са богати на силиций. Следователно

геоложкото минало на Марс може би няма нищо общо с досегашните виждания на учените по този въпрос и е било сходно с това на Земята.

Новоизследваните скали се намират в кратера Гейл. Някои от тях са с порфирна структура, а други - с едри фрагменти от кварцов диорит и гранодиорит. Скалите са на 3,6 милиарда години.

"Освен образците, изследвани от марсохода, наблюдавахме също скали с големи ярки кристали, които са неочаквани за Марс", заяви ръководителят на екипа Роджър Уайънс от Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико.

"Подобни вулканични скали са били в основата на изграждането на континентите на Земята",

обясни той.

Повечето учени са мнение, че на Марс няма магмена активност. Затова се очакваше да бъдат открити големи количества базалт, какъвто има на океанското дъно на Земята. Откриването на скали с голямо съдържание на силиций обаче свидетелства за по-динамично геоложко минало, свързано с евентуално наличие на континентална кора и дори на тектонски плочи.

"Заключихме, че

магмени скали с голямо съдържание на силиций вероятно са съставлявали голяма част от древна марсианска кора и са били сходни с тези в най-ранната континентална кора на Земята",

отбелязаха учените.

Те не са открили директни доказателства за движещи се плочи на Марс, но смятат, че възвишения в южното полукълбо на планетата напомнят континентална кора на ранната Земя.