Още по темата

Снежният леопард беше заловен на местопрестъплението. Притиснат в ъгъла на оградата, която би трябвало да пази добитъка, той вече е убил няколко овце и кози.

Така Тотишо Давлатназаров Мубаракадамович, пастир в отдалечените планини на Памир, направи онова, което смяташе за редно да направи. Той взима най-близкото, достъпно оръжие – лопата и убива дивата котка.

Пастирът се надява да възстанови тежките загуби на поминъка му, чрез продажбата на кожата и костите на животното.

Незаконно придобитите леопардови кожи се продават като украса за стена, а части от тялото на котката – за традиционни азиатски лекарства.

Но в малките общности новините се разпространяват бързо. Местните власти се задействаха, готови да наложат сурово ой получава по 40 долара на месец като учител и пастир, но беше изправен пред глоба от 32 хил. долара.

 

 

Тежкото положение, в което се намира Мубаракадамович стига до ушите на Таня Росен, директор на програма „Пантера“ за защита на снежния леопард в Таджикистан. Тя убеждава пастира да даде тялото на леопарда на Комисията за защита на околната среда и таджикската академия на науките и да обещае, че никога повече няма да убие друг хищник, а в замяна глобата му ще бъде отменена.

Освободен от финансовата тежест, Мубаракадамович е дълбоко благодарен. По своя собствена инициатива той обединява останалите от селото и създава мрежа от информатори, за да се предотвратят бъдещи убийства на снежни леопарди.

Историята за Мубаракадамович не е нещо необичайно.

Съществуването на снежния леопард е обвито в конфликти.

Почти навсякъде където се срещат, яхната месоядна природа го сблъсква с хората и така ловецът се превръща в ловуван. Снежните леопарди са котка в криза.

В същото време те имат призрачно величие. За да заснеме мистиката и великолепието на снежните леопарди, филмов екип на Би Би Си отива в Лакар, Индия. Целта им е една – да уловят в кадър загадъчната котка, която се катери по планините.

 

 

Индия има национален план за опазване на снежния леопард. Такъв имат и Монголия, Пакистан, Непал и Русия. Тези планове са много необходими, тъй като

котката от покрива на света се бори за своето оцеляване.

Да ги заснемеш не е никак лесно, тъй като снежните леопарди са неуловими, а маскировката им е безупречна. В световен мащаб обаче са останали само между 4000 и 6000 екземпляра.